keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Serkusten sota

Kesällä ostin aivan vahingossa pokkarikaupasta kirjan, jonka tiimoilta olen löytänyt täysin uuden tarinamaailman: historiallinen Englanti.

Kyseinen kirja oli Philippa Gregoryn Valkoinen kuningatar, joka aloitti Serkusten sota -sarjan (Cousins' War). Philippa Gregory on brittiläinen historioitsija joka kirjoittaa sekä tieteellistä että fiktiivistä tuotantoa. Ennen Serkusten sotaa hän on kirjoittanut sarjan Tudorin hovista, joka sijoittuu ajanjaksollisesti tämän Serkusten sota -sarjan teosten loppupään kanssa limittäin ja jälkeen. Itse en ole noita kirjoja lukenut, mutta ehkä ne sitten ovat ensi kesän lukuharjoitteita ;)

Gregoryn kirjat esittelevät historiasta tuttuja tapahtumia naisten näkökulmasta, ja kirjoissa näkyykin erinomaisesti epätasa-arvo miesten ja naisten välillä 1400- ja 1500 -luvun Englannissa. Lisäksi kaikissa kirjoissa näkyy monarkkien epävarmuus vallastaan, valtaa tavoitellaan millä hinnalla hyvänsä ja sen menettämistä pelätään enemmän kuin mitään.  Serkusten sota eli Ruusujen sota liittyy Lancesterin (punainen ruusu) ja Yorkin (valkoinen ruusu) väliseen valtataisteluun Englannin herruudesta. Molemmat suvut ovat Plantagenetin suvun haaroja, jotka alkavat kuningas Edward III:sta. Hänellä oli viisi poikaa, joiden jälkeläiset kinastelivat vallasta. Lisäksi kuvioon tuli myöhemmin Tudor -suku, kun eräs leski-kuningatar meni salaa naimisiin hoviherran kanssa. Hänen kuningaspoikansa Henrik VI tunnusti velipuolensa virallisesti sukulaisekseen. Mutta ei tästä enempää, kirjoissa paljastuu lisää. Yritän kertoa keskeisimmät juonikuviot, mutta kuitenkin liikaa spoilaamatta :)

Esittelen nyt Serkusten sota -kirjat julkaisujärjestyksessä, ja lopussa annan kronologisen lukujärjestyksen, jos haluaa helpottaa omaa lukemistaan.


Valkoinen kuningatar (The White Queen)

Kirjan pääosassa on Elisabeth Wakefield (os. Rivers), kahden lapsen äiti ja tuore leski, joka päätyy naimisiin juuri vallan itselleen Henrik VI:lta taisteluissa anastaneen Edward Yorkin kanssa.  Jos yhtään tiedätte tämän ajan historiasta, niin Elisabeth oli äiti "Towerin prinsseille", eli lapsille, jotka valtataisteluiden uhreina lukittiin Towerin torniin ja joiden tosiasiallisesta kohtalosta ei ole historioitsijoilla mitään tietoa. Gregory on kehitellyt oman teoriansa näihin teoksiinsa, minkä toki myöntää kirjan jälkisanoissa. Elisabeth omaa noitamaisia taitoja ja onnistuu saamaan myös tässä avioliitossa useita jälkeläisiä Yorkin suvulle. Kirja alkaa Elisabethin tavatessa kuningas Edwardin ja päättyy miehen kuoleman jälkipuinteihin kun Elisabeth yrittää saada itselleen ja lapsilleen turvallisen elämän ilman kuningasaviomiehen turvaa. Läpi kirjan käydään valtataisteluja ensiksi liittyen Ruusujen sotaan. Tämä kun on selvitty, niin sitten Yorkin kolme veljestä kahistelevat kruunusta, keskimmäinen heistä "kuninkaantekijä" Warvickin avulla. Warvick auttoi Edwardia nousemaan valtaan, mutta pettyi kuin Elisabeth ja tämän perhe tulivat Edwardille tärkeimmiksi valta-apureiksi kuin hän. Draamaa riittää, ja se jatkuu seuraavissa kirjoissa.


Punainen kuningatar (The Red Queen)

Kirjan pääosassa on Margaret Beaufort ja teos alkaa tämän lapsuudesta, jossa käy ilmi tämän erikoisen uskonnollinen vakaumus, hän haluaisi nunnaluostariin. Margaret on kuitenkin Lancesterin huoneen perijätär ja hänen naitetaan jo hyvin nuorena Edmund Tudorille, tarkoituksena saada uusi kuninkaallista sukua oleva poika. Molemmat vanhemmat kun ovat sukua vallassa olevalle kuningas Henrik VI:lle. Margaret jää äidiksi tultuaan hyvin nuorena leskeksi ja joutuu jättämään pienen poikansa tämän sedän Jasperin huomaan ja hänet naitetaan uudestaan rakkaudettomaan avioliittoon. Margaret saa päähänsä, että Jumala on määrännyt hänen elämäntehtäväkseen nostaa poikansa Henrik Englannin kuninkaaksi kun valtaan nousee ensimmäisestä kirjasta tuttu Edward York. Tästä kohtaa päästään ensimmäisen kirjan juonen käänteisiin hyvin vastakkaisesta näkökulmasta, kun uskonnollinen ja punaisen ruusun kannattaja Margaret etenee suunnitelmassaan syrjäyttää York. Hän on myös hetkittäin hovinaisena kuningattarille kun hänen oma poikansa on ensin Yorkin kannattajaperheen tarjoamassa sijaiskodissa ja myöhemmin maanpaossa. Lanchesterin huone kokee sekä huippuja että notkahduksia tämän kirjan aikana ja Margaretin lapsuudesta startannut kirja päättyy tilanteeseen jolloin juonittelut tuottavat tulosta ja Henrik kohtaa tuolloin vallassa olevan Yorkin kuninkaan viimeisessä taistelussa.


Sininen herttuatar (The Lady of the Rivers)

Tämä kirja kertoo Elisabeth Wakefieldin äidistä Jacquetta Riversistä, eli menee kronologisessa järjestyksessä ensimmäiseksi. Kirja alkaa Jacquettan nuoruudesta Ranskassa, kun hän tapaa vangitun Jeanne Arc'n tämän ollessa vankina hänen sukunsa Luxemburgin omistamassa linnassa. Jacquetta saa oppia vanhalta neitsyttädiltään liittyen suvun naisten erikoiskykyihin, joka on peritty merenjumalatar Melusinalta. Näiden kykyjen vuoksi hänet haluaa vaimokseen Bedfortin herttua, joka haluaa pitää hänetkin neitsyenä. Herttuattarena hänestä tulee yksi Ranskan kunnia-arvoisemmista naisista, mutta kun herttua kuolee, juonittelee hän itsensä rakkausavioliittoon herttuan aseenkantajan Richard Woodvillen kanssa. He muuttavat Englantiin, saavat lapsia ja Englannin kuningatar Henrik VI:lta arvonimen ja ovat muutenkin läheisissä tekemisissä kuningasperheen kanssa. Henrik VI menee naimisiin ranskalaistaustaisen Margareeta Anjoulaisen kanssa, jonka hovinaiseksi ja ylimmäksi ystäväksi Jacquetta ryhtyy. Kuningasparin elämä ei ole rakkaudentäyteistä, mikä aiheuttaa monenmoisia tilanteita. Nuori pari hakee turvaa ja neuvoja suosikeiltaa hovissa, mikä saa heidät epäsuosituksi. Lisäksi perillisen saaminen on hankalaa. Henrik VI saa eräänlaisen sairaskohtauksen ja Margareeta haluaisi olla sijaishallitsija. Kyseenalaisten päätösten jälkeen Serkusten sota onkin käynnissä. Kirjassa nousee esille Tarot -korttien Wheel of fortune -kortti, mikä tarkoittaa, että välillä henkilö voi olla huipulla ja välillä pohjalla. Tämä kuvaa hyvin kirjan perustarinaa, mikä jatkuu siis Valkoinen kuningatar ja Punainen kuningatar -kirjoissa.

Kingmakers Daughter (ei suomennettu)

Kuninkaantekijän tytär -kirjaa ei ole vielä suomennettu, mutta kielellisesti ei ollut mielestäni liian haastava, kun luki ensimmäiset kirjat suomeksi. Tässä kirjassa on pääosassa Warvickin Jaarlin nuorempi tytär Anne Neville, joka kertoo samalla siskonsa Isabellen tarinaa. Warvickin Jaarlin elämäntyönä on selkeästi ollut päästä valtaan Englannissa ja tämän vuoksi hän on tukenut ensiksi Edwardin, Georgen ja Richardin isää Yorkin kreivi Richardia ja sitten tämän kuoltua Edwardia. Valkoinen kuningatar kirjassa käy ilmi, että Elisabeth ei luota Warvickiin ja tämän vuoksi Edwardinkin asenne pikkuhiljaa muuttuu ja valta lipuaa Warvickin käsistä. Tämän jälkeen hän ottaa kohteekseen Keskimmäisen veljeksen Georgen, jolle vanhin tytär Isabell naitetaan. Suunnitelman mentyä enemmän tai vähemmän mönkään, tulee Annen vuoro. Hänet naitetaan Margaret Anjoulan ja Henrik VI ainoalle lapselle Edwardille. Tämäkään kuvio ei tuota tulosta ja lopulta Anne menee salaa naimisiin kuningas Edwardin nuorimman veljen Richardin kanssa, jonka kanssa he ovat leikkineet lapsesta lähtien. Myös tässä avioliitossa perillisen hankkiminen on ongelmallista ja se tuo paineita. Anne ja Isabell pelkäävät kuningatar Elisabethia ja tämän taikuutta ja ovat varmoja, että hän haluaa tappaa heidät molemmat. Kirjan elinkaari on aikalailla sidoksissa Annen elämänkaareen ja kertoo jälleen Yorkin veljesten väliseen taisteluun eri näkökulman verrattuna Valkoiseen kuningattareen.

The White Princess (ei suomennettu)

Tudorien hovi on noussut valtaan taistelujen jälkeen ja Yorkin Elisabeth (Valkoisen kuningattaren päähenkilön esikoistytär) naitetaan Henrik VII vaimoksi. Mutta tämäkin tapahtuu vasta kun Elisabeth on todistanut sikiämisensä, eli aviolliset sänkyhommat aloitetaan jo ennen häitä; häät pidetään vasta kun raskaus on alkanut. Kruunausta saadaan odottaa vielä kauemmin. Avioliitossa on hetkittäin rakkautta ja välillä ei. Koko tarinaa värittää kuninkaan äidin Margaret Beaufortin (tuttu Punaisesta kuningattaresta) vainoharhaisuus, mikä tarttuu myös poikaan.  Tässä kirjassa korostuu erityisesti epävarmuus kuninkaallisesta kun kaikki vastustajat mestattiin kuten myös mahdolliset uhkaajat. Yorkin suvun kannatus on edelleen suurta. Täten uhkaajiksi koetaan mm. Elisabethin kuninkaallinen serkku, Yorkin suvun ainoa elossa oleva miesperillinen, sekä mystinen  Perkin Warbek, jonka Gregory on mieltänyt kadoksissa olevaksi Elisabethin veljeksi. Elisabethin on tyytyminen perillisten tekemiseen, eikä hänellä ole mahdollisuutta vaikuttaa hänelle tärkeiden ihmisten kohtaloihin, kun äiti ja poika Tudor yrittävät sinnitellä vallan kahvassa. Taustalla tässä niinkuin seuraavassakin kirjassa on Valkoisessa kuningattaressa loitsittu kirous, että Towerin prinssien murhaajien suku päättyisi..

The King's Curse (ei suomennettu)

Serkusten sota -sarjan viimeisessä kirjassa pääosassa on kuningatar Elisabeth Yorkin serkku Margaret Pole, jonka isä oli keskimmäinen veljeksistä George, Clarencen kreivi. Hänen veljensä Edward oli ainoa Yorkin suvun elossa oleva perillinen, minkä valtaan noussut kuningas Henrik VII koki uhaksi. Margaret naitettiin Sir Richard Polelle, jonka kanssa hän elikin onnellisen avioliiton, eikä mennyt uudestaan naimisiin leskiydyttyään. Margaret oli serkkunsa paras ystävä ja täten myös vahvasti tämän lasten elämässä, hänen vastuullaan oli kasvattaa kruununprinssi Arthur. Hänestä tuli myös Arthurin nuoren vaimon Katariina Aragonialaisen uskottu. Arthurin menehdyttyä, kruununprinssiksi nousee Henrik, jonka vaimoksi Katariina päätyy. Henrikistä tuli kuningas Henrik VIII 17 -vuotiaana, ja paineet perillisen saamiseksi olivat kovat, sillä elossa olevia Tudoreita oli vain kaksi hänen sisarustaan. Tässä vaiheessa nostetaan taas esille ensimmäisen kirjan kirous, sillä kuningasparin kuudesta lapsesta eloon jää vain yksi tyttö, Maria. Seuraava tarina onkin tuttu historian tunneilta, kun Henrik VIII rakastuu Anna Boleyniin ja haluaa avioeron, mitä katolilainen maailma Paavin edustaman, ei tunnusta. Koko Englanti vaihtaa uskontoa ja uskonpuhdistus on raakaa, myös Margareetan mielestä. Margareetan uskollisuus Katariinaa kohtaan on koetuksella, kun avioero myönnetään ja hänelle rakas Maria julistetaan äpäräksi. Tarina jatkuu tästä vielä kovasti, kun isältään ja isoäidiltää peritty epävarmuus vallastaan värittää Henrik VIII:n tarinan kaikille tutuksi. Tarina päättyy Margareetan kuolemaan ja saa halajamaan vielä lisää tietoa siitä, miten Tudorien suvun tarina jatkuu, ovatko seuraavat monarkin vähemmän epävarmoja ja valmiita mestaamaan kaikki uhkaajat...


Kronologinen järjestys kirjoille on siis seuraava:
The Lady of the Rivers
The White Queen
The Red Queen
The Kingmaker's Daughter
The White Princess
The King's Curse


Toivottavasti en spoilannut liikaa ja maltatte vielä lukea nämä todella mielenkiintoiset kirjat.  Naispäähenkilö tuo tarinaan oivaa erilaista näkökulmaa ja Gregoryn jälkipuheissa kerrotaan vielä, mitkä ovat varmaa faktaa ja mitkä hänen omia tarinankerrannallisia päätöksiään. 

Suosittelen :)

anuenkeli.

Ei kommentteja: